Officiële landstaal | Arabisch & Berbers |
Vreemde talen
Hoofdstad |
Frans, Engels, Spaans
Rabat |
Economisch Hoofdstad
Regeringsvorm |
Casablanca
Parlementaire monarchie |
Staatshoofd | Koning Mohammed VI |
Religie | Islam |
Oppervlakte | 710,000 km² |
Inwoners | 32.649.130 (2013) |


Marokko ligt in Noordwest Afrika, nog geen 4 uur vliegen vanuit Nederland. Marokko is bekend als vakantieland voor zon, natuur en de koningssteden. Maar Marokko biebt ook prachtige oude steden met mooie architectuur van oude paleizen, riads (oude villa’s), moskeeën en stadsmuren. Op de markten zijn allerlei mooie kleuren en lekker geuren waar te nemen. Het eten is gevarieerd met diverse goente, vlees of vis.
Klimaat en beste reistijd
Marokko is een groot land en kent een variatie in klimaten. In de winter kun je skiën in het Atlas Gebergte, maar ook zwemmen in Agadir (20-25 graden). De temperatuur is in de winter rond de 20 graden overdag, maar daalt snel zodra de zon onder is. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot 45 graden in het binnenland en in de woestijn, aan de kust en in de bergen blijft de temperatuur heel aangenaam. De gematigde temperaturen in het voor- en najaar zijn het meest geschikt voor een actieve vakantie, en het is aan te raden om in hartje zomer (juli en augustus) het binnenland te vermijden in verband met de hoge temperaturen.
Economie
De economie van Marokko is een vrijemarkteconomie, bestuurd door vraag en aanbod. Het economische systeem van het land wordt getypeerd door een grote openheid naar buiten toe. Frankrijk en Spanje zijn de grootste handelspartners van Marokko. Frankrijk is ook de grootste buitenlandse investeerder in het land. Marokko heeft het Euro-Mediterraanse vrijhandelsakkoord met de Europese Unie afgesloten met als het doel de integratie met de Europese Vrijhandelsassociatie (bron: Wikipedia.nl).
Onderwijs
Onderwijs is in Marokko kosteloos en formeel verplicht tot zestien jaar, desondanks gaan vele kinderen, vooral op het platteland nog steeds niet naar school. In september 2006, heeft Marokko de Literacy Prize door UNESCO uitgereikt gekregen. Marokko heeft zo’n 230.000 studenten gespreid over 13 openbare universiteiten en een privé Engelstalige universiteit, Al Akhawayn University in Ifrane (1993). De Universiteit van Al Karaouine in Fez (zie foto), is de oudste universiteit in de wereld (859) en is al meer dan twaalfhonderd jaar een centrum van onderwijs.
Bezienswaardigheden
Marokko bezit een zeer gevarieerd landschap en een lange geschiedenis, waardoor het land een aantrekkelijke bestemming is voor de miljoenen toeristen die jaarlijks het land bezoeken. Marokko telt 9 locaties erkend als werelderfgoed o.a. Medina (oude stad) van Fez , Medina van Marrakech, Kasba van Ait ben Haddou in het zuiden, historische stad Meknes en de romeinse archeologische stad Volubilis.
Eten
Eten is in Marokko een sociaal gebeuren en een belangrijk onderdeel van de Marokkaanse cultuur. De keuken kent een lange traditie en heeft vele invloeden ondergaan door de eeuwenlange interactie met de buitenwereld. Kruiden worden op grote schaal gebruikt. Belangrijke kruiden zijn kaneel, komijn, peper, gember, saffraan en kurkuma. Veel ingrediënten komen uit het land zelf zoals saffraan, munt, olijven, sinaasappelen en limoenen.
Couscous is het bekendste gerecht en wordt traditioneel met de hele familie genuttigd na het vrijdagsgebed (zie foto links). Andere smaakvolle gerechten zijn tajine (stoofpot van groente en vlees), pastilla (een hartige taart met duif of kip en amandelen), visgerechten, harira (marokkaanse soep met kikkererwten, lenzen en kruiden) is de entree gerecht par excellence. In de Ramadan, staat gedurende de hele maand de harira centraal.
De populairste drank is (groene) thee met munt en veel suiker. Marokkaanse munt-thee staat symbool voor gastvrijheid.
Kom naar Marokko, we zien u graag met ons mee reizen